De middelste bonte specht leeft voornamelijk in het zuiden en oosten van ons land,.
De middelste bonte specht leeft voornamelijk in het zuiden en oosten van ons land,. Michael de Vries

Natuurcolumn Michael de Vries: De verborgen schatten van april

3 april 2024 om 09:27 Opinie Columns

EDE Er zijn periodes in het jaar dat je als columnist niet zo goed weet waar je over moet schrijven. Hoewel in de natuur van alles gebeurt, zijn er niet altijd specifieke onderwerpen voor een bepaalde periode.

Maar nu, zijn we aanbeland in april en dan krijg je het probleem dat er zoveel gebeurt in de natuur, dat je nauwelijks een keuze kunt maken waar je over kan schrijven. Een luxeprobleem dus eigenlijk.

Schrijf je over de prachtige vogels in het Binnenveld, waarbij zelfs een zeldzame poelruiter aanwezig is? Schrijf je over de wolven die ik nog steeds zo nu en dan zie? Over broedende koolmezen? Over her groeien van de tomaten? April is dé maand waarin je overal om je heen de natuur ziet veranderen, je zou bijna dagelijks een column kunnen schrijven.

MIDDELSTE BONTE SPECHT

Maar hoe mooi de voorbeelden ook zijn die ik beschreef, ik kies voor een ander onderwerp. Ik ga voor de middelste bonte specht.

In Nederland wordt vaak gesproken over de natuur en dat het met de natuur niet goed gaat. Leefgebieden van dieren verdwijnen, soorten gaan achteruit en worden soms zelfs zeldzaam. Máár, er zijn ook soorten die het geweldig doen. Eén van die soorten is de middelste bonte specht. Dit is dus niet de algemene grote bonte specht, of de al wat zeldzamere kleine bonte specht, maar zit er qua grootte letterlijk in het midden. De middelste bonte specht leeft voornamelijk in het zuiden en oosten van ons land, maar de afgelopen tien jaar komt de vogel steeds verder richting onze kant doordat oude eikenbossen toenemen.

IK ZAG ZE WEER

Drie jaar geleden voorspelde ik dat de middelste bonte specht binnen vijf jaar Ede zou bereiken en nog diezelfde zomer ontdekte ik nota bene zelf een broedgeval, ergens in Ede. Ik koos ervoor de locatie stil te houden om een toestroom aan fotografen te voorkomen. De twee zomers erop bleven deze spechten weg van de plek waar ik ze eerder hadden gebroed. Soms deed ik een rondje, maar nooit meer zag ik ze. Tot afgelopen week! Toen ik terugkwam van een ochtend natuur, fietste ik door het bos terug naar huis toen ik er een hoorde roepen. Ik stapte af en zag de vogel vliegen naar de boom waar ik mijn fiets tegenaan had gezet. Daarna vloog de vogel naar een boom verder, maar werd verjaagd. Verjaagd door een soortgenoot! Man en vrouw middelste bonte specht waren aan het baltsen. Dus wie weet?

door Michael de Vries

Meer columns op Ede Stad.nl lezen? Je vindt ze in dit dossier.