Enkele dagen na de verdwijning van Neli van der Schouw werd een grootscheepse zoekactie op touw gezet.Foto: gertbudding.nl
Enkele dagen na de verdwijning van Neli van der Schouw werd een grootscheepse zoekactie op touw gezet.Foto: gertbudding.nl gertbudding.nl

Nieuwe aandacht na 13 jaar

22 april 2024 om 15:09

Verdwijning van Neli van der Schouw blijft een raadsel 

RENKUM Het dorp Renkum raakte op 22 december 2011 in de ban van de vermissing van Neli van der Schouw, die ‘s avonds plotseling verdween. Het is inmiddels dertien jaar geleden. De toen 68-jarige Renkumse is nooit teruggekeerd. Voor de Peter R. de Vries Foundation reden om de verdwijning van de vrouw opnieuw tegen het licht te houden.

Gert Budding

Vorige week werd schoonzoon Gé Willemsen door Kelly de Vries, directeur Peter R. de Vries Foundation (voorheen Stichting de Gouden Tip) benaderd en op de hoogte gebracht dat zij de vermissingszaak dit jaar verder willen gaan uitlichten. Daar zijn de Renkumse nabestaanden uiterst verheugd over. "Als onderdeel van onze social media campagne ‘Case not Closed' zullen wij begin juni aandacht vragen voor de vermiste Neeltje van der Goor/Van der Schouw”, legt Kelly de Vries desgevraagd uit. "Wij doen dit door een oproep van nabestaanden en achterblijvers. Elke week vragen wij aandacht aan een andere moord of vermissingszaak. Begin juni starten we dus met de vermissing van Neeltje uit Renkum. Daarbij hebben we de hulp nodig van de regionale media.”
Nog steeds hangt er een waas over de verdwijning van Neli van der Schouw, die vlak voor de kerst, 22 december, ineens in verwarde toestand haar woning aan de Kuipersweg verliet. Zij liet nog wel een briefje achter voor haar man Gerard. "Gerard, je zei dat ik kon opsodemieteren, je niet wist wat je aan moest met mij. Ik ga. Het ga je goed”, stond er op een verfrommeld papiertje.
Enkele dagen werd een grootscheepse zoekactie op touw gezet, waarin Gé Willemsen driftig meezocht. Vanuit de plaatselijke voetbalvereniging Redichem werden ploegjes ingedeeld om op verschillende plekken te gaan zoeken. In de gehele gemeente Renkum werd er gezocht met speurhonden, sonorboten en politiehelikopter. Woningen en leegstaande schuurtjes werden gecontroleerd op eventuele aanwezigheid van Neli van der Schouw. Ook de landelijke media boog zich over de vermissings-/verdwijningszaak. Duikers zochten in de nabijgelegen Rijn, met op dat moment een sterke stroming. Nergens een spoor van haar te vinden.
"Bij elke wandeling met de hond loop ik een extra rondje en hoop dan mijn moeder tegen te komen”, schetste dochter Henny Willemsen destijds het trieste beeld, dat een grote impact had op de familie en inwoners. Dag en nacht werd er door vele vrijwilligers en hulpdiensten naarstig gezocht. Geen enkel plekje werd overgeslagen. De verwachte onheilstijding blijft uit. Op begraafplek nummer 36, op de begraafplaats bij het oude kerkje in Heelsum, heeft lange periode een kruis gestaan met daarop de naam van Neli van der Schouw. Die is verwijderd. Nu een bordje in het zand met het opschrift, ‘Gerardus Johannes van der Schouw, overleden 11 juli 2023'. De echtgenoot van Neli van der Goor.

Afbeelding
Afbeelding