De Bedside Singers in Houten
De Bedside Singers in Houten Ad Jekel

De Bedside Singers zingen al 5 jaar

23 april 2024 om 07:25

HOUTEN In 2024 viert de stichting Bedside Singers Nederland haar 5-jarig bestaan. In 2019 startte de stichting met 1 koor in Amsterdam: het eerste koor in Nederland dat zingt voor mensen in de stervensfase. In 5 jaar tijd groeide het aantal Bedside Singerskoren explosief naar 43 koren verspreid over het land. Ook in Houten en omgeving is een Bedside Singerskoor actief: de Bedside Singers Houten.


Met drie of vier mensen zingen zij meerstemmige liederen uit verschillende tradities voor mensen in de laatste levensfase. Door zacht, liefdevol en aandachtig te zingen bieden ze een moment van ontspanning, troost en afleiding rond het stervensproces. Naasten en zorgverleners zijn welkom om mee te luisteren. Voor hen kan het zingen een moment zijn waarop ‘zorgen voor’ even plaats maakt voor ‘samenzijn’. Aanvragen om te komen zingen ontvangen ze graag via houten@bedsidesingers.nl.  


EEN ZUCHT OF EEN DUIM OMHOOG Joosje Peters was een van de initiatiefnemers en startte in 2022 de Bedside Singers Houten op. Peters: ,,Ik hoorde over de Bedside Singers en wist meteen: hier wil ik aan bijdragen. Al gauw vond ik een aantal zangers in Houten en gingen we aan de slag met het starterspakket van de Bedside Singers Nederland. Nu zingen we sinds 4 maanden in het Hospice Kromme Rijnstreek en we vinden het ontzettend fijn om te doen. We merken dat we echt iets bijdragen door de reacties die we  van de toegezongenen en de vrijwilligers krijgen. Zo’n reactie kan heel klein zijn, een zucht of een duim omhoog. En als iemand wil dat we op de gang zingen, omdat het te dichtbij voelt, is dat geen probleem.  We staan overigens open voor meer zangverzoeken. We zingen ook graag bij mensen thuis bijvoorbeeld." 

In 2019 wonnen de Bedside Singers Amsterdam de Over Hoop Prijs 2018. De jury was onder de indruk van de eenvoud, bezieling en belangeloosheid van het initiatief. Met de prijs, een geldbedrag van 25.000 euro, groeide het Amsterdamse koor uit tot een landelijke organisatie. 

BEDSIDE SINGERS NEDERLAND Bedside Singers zingen vrijwillig voor mensen in de laatste levensfase: thuis, in een hospice, ziekenhuis of verpleeghuis. Zij komen met  3 of 4 zangers langs en zingen rustgevende liedjes om ruimte te bieden voor ontspanning, troost en bezinning.


Stichting Bedside Singers Nederland ondersteunt Bedside Singerskoren in het hele land. De organisatie wil het stervensproces verlichten door te zingen aan het bed, als waardevolle aanvulling op het palet van complementaire palliatieve zorg in Nederland. Zij ziet sterven als onderdeel van het leven en vindt het belangrijk om het sterfbed met elkaar te dragen.