Borduren tijdens het Taalcafe in de bibliotheek Gorinchem, links op de foto Spyros
Borduren tijdens het Taalcafe in de bibliotheek Gorinchem, links op de foto Spyros Hannie Visser-Kieboom

Taalcursisten borduren in Gorinchem mee aan ‘Tree of Connection’

30 maart 2024 om 10:36 Maatschappelijk

GORINCHEM Wie vrijdagmorgen in de bibliotheek het wekelijkse Taal café bezoekt, wordt deze keer verrast door bordurende cursisten. Zowel mannen als vrouwen zitten gebogen over de ‘Tree of Connection’ om deze met kleurrijk borduurwerk te verfraaien. Het kunstproject reist langs de twaalf bibliotheken AanZet in de regio. Vaste begeleider is Hillie den Besten uit Hardinxveld-Giessendam. 

Elkaar leren kennen, oefenen met de Nederlandse taal en tegelijkertijd borduren aan een levensgrote boom, dat is het idee achter de ‘Tree of Connection’ bij de bibliotheek AanZet. Het  kunstproject is een initiatief van de kunstenaars Tatiana Rylina uit Oekraïne en Carola Mokveld uit Vught. In februari 2023 zijn zij een samenwerking aangegaan om inwoners en Oekraïners met elkaar in contact te brengen.  Via via kwam HIllie den Besten in contact met het project en haalde het naar de Drechtsteden. De initiatiefnemers uit Vught doopten het project later om tot ‘Bomen van verbinding’.


IJDELTUIT

Terwijl foto’s worden gemaakt van de bordurende cursisten in Gorinchem valt ineens het woord ijdeltuit. Het lokt direct een gesprek uit; kennen de cursisten het woord. Het merendeel kijkt elkaar lachend aan als door taalvrijwilligers Ingrid van Lamoen en Jolanda Zillig wordt geprobeerd uitleg te geven over het woord. Aan tafel zit een gemêleerd gezelschap. Zoals Aziz uit Syrië, die samen met zijn broer sinds vier maanden in het asielzoekerscentrum in Gorinchem woont. Of Spyros die al zeven jaar in Gorinchem woont, maar nog regelmatig het Taal café bezoekt om de taal te oefenen. Sevda woonde eerder in Noordeloos. Ze vertelt dat ze nog nooit geborduurd heeft, maar wil nu haar naam op de ‘Tree of Connection’ borduren. 

RAMADAN

Het Taal café in de bibliotheek is iedere woensdag- en vrijdagmorgen en kent een trouwe groep bezoekers, ook vanuit het asielzoekerscentrum in Gorinchem. ,,Het aantal mensen is wisselend, we doen weleens spelletjes. Maar pas hebben we gesproken over de Ramadan en de Nederlandse feesten”, zo vertelt Ingrid Lamoen die een jaar geleden begon als taalvrijwilliger. Deze ochtend is de tweede keer dat de cursisten mee borduren aan de ‘Tree of Connection’. 

LEZEN EN SCHRIJVEN

Hillie den Besten uit Hardinxveld-Giessendam reist langs de twaalf AanZet bibliotheken in de regio met haar doos borduurzijde en de twee ‘levensbomen’.  Zo gaat ze binnenkort opnieuw naar Dordrecht, maar ook nog naar Ridderkerk en Barendrecht waar ze nog niet eerder was. ,,We zouden ook graag nog een keer naar de gemeente Molenlanden gaan, het project duurt nog tot september.” Ze begon vorig jaar september in Hardinxveld-Giessendam in de landelijke week van Lezen en Schrijven. Op Internationale Vrouwendag werd opnieuw aan de bomen gewerkt.


LEVENSVERHALEN

Ook na al die maanden is ze nog steeds enthousiast over het project. ,,Voor mij komt met dit project een droom uit. Ik hou van kunst en textiel, maar ook van taal en migranten. Dat komt allemaal samen in dit project. Tijdens het borduren zie je dat mensen vrijer worden en soms hun levensverhaal vertellen. Ik heb zo’n bewondering voor al die mensen.” De ‘Tree of Connection’ staat zo symbool voor de levensboom die je steeds terugziet op bijvoorbeeld geborduurde merklappen. 

In september wordt het project feestelijk afgesloten. Bibliotheek AanZet in Dordrecht wil graag één van de twee bomen een plekje geven in de bibliotheek. En misschien krijgt de tweede boom straks een plek in de bibliotheek in Hardinxveld-Giessendam, maar dat weet Hillie den Besten nog niet zeker.

Details van het borduurwerk
HIllie den Besten in gesprek met Syrier Aziz
Vrouwen borduren aan 'Tree of Connection' in Hardinxveld-Giessendam