Loekie Waaldijk wil in juni met stadsgenoten picknicken in het Van Rheenenpark.
Loekie Waaldijk wil in juni met stadsgenoten picknicken in het Van Rheenenpark. De Stad Nijkerk/Maranke Pater

Stadspicknick in Van Rheenenpark Nijkerk: ‘We maken er een sociaal en cultureel evenement van’

28 maart 2024 om 10:58 Overig Tips van de redactie

NIJKERK Een gevulde mand vol eten en drinken en je kleedje uitspreiden in het Van Rheenenpark. De Nijkerkse Loekie Waaldijk is van plan om op zaterdag 22 juni te gaan picknicken en wil dit samen met inwoners van de gemeente Nijkerk doen. 

Maranke Pater

Inspiratie deed Waaldijk, die al 25 jaar in Nijkerk woont, op in Laren, waar een grote dorpspicknick werd gehouden. ,,Ik heb het altijd leuk gevonden om mensen te verbinden. Ik heb in het onderwijs gezeten en de leiding gehad over een peuterspeelzaal in Amsterdam, waar ik ook regelmatig evenementen organiseerde. Ik wilde graag iets doen in Nijkerk en dan vooral de verbinding zoeken met andere inwoners van de gemeente. In Laren heb ik als vrijwilliger ervaren hoe het is om een grote picknick te organiseren.” 

Ik wilde graag iets doen in Nijkerk en dan vooral de verbinding zoeken met andere inwoners van de gemeente

SPOKEN WORDS

Ze opperde het idee op social media, waar een grote stroom aan enthousiaste reacties op volgde. ,,Toen wist ik dat er genoeg animo was. Iemand tipte me om de cultuurmakelaar in Nijkerk erbij te betrekken, zodat we er echt een sociaal en cultureel evenement van kunnen maken.” Samen met cultuurmakelaar Margreet Koele zijn er zes activiteiten bedacht. Zo kunnen kinderen met kunstenaar Ralph van Slooten van het Kunstlokaal een totempaal van wijndozen maken. Yogalerares Kirsten van Valkengoed geeft yogalessen. Er komen Oud-Hollandse spelletjes zoals zaklopen, koekhappen, sjoelen en stoelendansen. ,,Voormalig stadsdichter Bert Jurling heeft een aantal gedichten in de gemeente Nijkerk gerealiseerd. Hij heeft ook gedichtenkaarten ontworpen, deze zijn nog steeds te koop bij boekhandel Roodbeen.” 

KWARTET

Deelnemers aan de picknick krijgen een kaartenset. ,,Dit poëziekwartet bestaat uit vier dezelfde gedichten en mensen moeten zelf een kwartet gaan samenstellen. Als er een kwartet is ontstaan, mag er een gedicht voorgelezen worden aan die ander. Er is een ‘spoken words’ die voorgedragen wordt door Yke Waaldijk.” 

Vrijwilligers maken appeltaarten die op grote picknicktafels worden uitgestald. Sommige sponsoren uit het centrum regelen extra hapjes. Er mag geen alcohol meegenomen worden naar de picknick.

Ik zocht een plek die knus en afgesloten is

KNUS

Het is de bedoeling dat deelnemers aan de picknick zelf eten, drinken en bestek en een bord meenemen. De plek, het Van Rheenenpark, is ook heel bewust gekozen door Waaldijk: ,,Ik woon zelf in  de Brahmslaan. De wijk Paasbos heeft wel een evenemententerrein, maar dat is net een weiland. Ik zocht een plek die knus is en afgesloten is. Iedereen kent het Van Rheenenpark, hier staan al honderd jaar huizen. Bovendien is er een parkeergarage in de buurt bij winkelcentrum de Oosterpoort en zijn er parkeerplaatsen bij het station, voor mensen die met de auto komen. Maar we stimuleren deelnemers wel om zoveel mogelijk op de fiets of lopend te komen.” 

GITARIST GEZOCHT

Er worden geen kosten gevraagd voor deelname, alleen wel een bijdrage in vorm van voedsel dat gedeeld kan worden met anderen. ,,We zijn nog bezig met sponsoren, omdat sommige aanbieders van activiteiten een kleine bijdrage vragen.” Gezocht wordt nog naar een gitarist die de picknick muzikaal wil omlijsten. De Vredeskerk is open voor het gebruik van de toiletten. De inwoners van het Van Reenenpark worden persoonlijk op de hoogte gebracht van de stadspicknick.

De picknick duurt van 14.00 uur tot 17.00 uur. Er worden nog vrijwilligers gezocht voor diverse hand- en spandiensten. Voor meer informatie:lwaaldijk@icloud.com.