Even kijken en praten over de gewenste type woningen.
Even kijken en praten over de gewenste type woningen. Adriaan Hosang

Informatieavond woningbouwplan gemeente Renswoude: ‘Nog nodige hobbels te nemen’

23 april 2024 om 04:06 Maatschappelijk

RENSWOUDE In gebouw ‘t Podium is dinsdagavond een informatieavond gehouden, waarvoor de belangstelling buitengewoon groot was. Wethouder Henk van der Schoor was blij met de grote opkomst. ,,U kunt meepraten over de groei van ons dorp. De gemeente wil graag zestig woningen per jaar blijven bouwen, ook om als zelfstandig dorp door te kunnen gaan”. 

Van der Schoor wees erop dat er na Beekweide II nog geen locaties voor zijn. In de Omgevingsvisie voor de gemeente is aangegeven dat de gemeente dit Binnen de Beken Zuid-Zuidwest wil doen. Ook merkte hij op dat er volgens de regels van de provincie nog niet gebouwd mag worden, omdat dit buiten de ‘rode contouren’ ligt. De wethouder wees erop dat de gemeente vooraf wil nadenken over het eindplaatje voor 2040 en nu geen dingen wil doen of toestaan waar je later spijt van krijgt. 

MEEDENKEN

Vandaar dat Stedenbouwkundig bureau Nieuwe Gracht in Utrecht gevraagd was een visie voor het gebied op te stellen. Die visie wordt gebruikt voor het overleg met de provincie en om er achter te komen waar in de toekomst woningen gebouwd mogen worden. Gaat de provincie akkoord, dan kan gewerkt worden echte plannen. Van der Schoor: ,,Vanavond horen wij graag uw mening en ideeën over de ontwikkeling van dit gebied en kunt u terecht op de informatiemarkt”. 

Projectleider Gwen van Mossevelde wees erop dat er nog geen plannen gemaakt zijn. ,,Op deze informatieavond hebben we graag dat u zich uitspreekt, ideeën lanceert of bezwaar maakt. Wonen en werken geeft mogelijkheden waaraan de provincie goedkeuring geeft. Wij willen komen tot een visie en op 7 mei komt één en ander ook in de commissievergadering aan de orde. Wij vragen u om met ons mee te denken”. 

VERKENNINGEN 

Robert Arends van Stedenbouwkundig bureau Nieuwe Gracht gaf aan dat er behoefte bestaat aan de bouw van zestig woningen per jaar. Aan de hand van beelden op een groot scherm ging hij in op de omgeving en waaraan gedacht wordt. ,,Er zijn drie verkenningen uitgevoerd. Wij willen nu graag weten wat u daar van vindt”. In de beelden die hij vertoonde, zag je iets over de grondstructuur, maar ook het eerste begin van Renswoude langs de Dorpsstraat. Arends wees erop dat er ook behoefte bestaat aan appartementen voor starters en ouderen. ,,Maar hoe hoog moest je bouwen?’’ Ook gaf hij aan dat er voldoende ruimte moet zijn voor water en groen in de wijk. 

Voor de plannen waren er drie scenario’s. Ingegaan werd op de woningdichtheid en groen op basis van wat in Beekweide gerealiseerd zou moeten worden. In het nieuwe plan wordt gedacht aan het realiseren van een soort buurtschappen, met daarin een aantal woningen. Dat kan variëren tussen dertig tot veertig woningen. In beeld verschenen sfeerbeelden van woningen, met daaromheen groen. Robert Arends: ,,Wat zijn nu de sterke en zwakke punten van elk scenario? Wij horen dat graag van u”.

KAARTEN

In de grote zaal van ‘t Podium kon je op tal van plaatsen informatie krijgen over de mogelijke plannen voor bouwen Binnen de Beken Zuid-Zuidwest. Van die mogelijkheid werd door velen gebruik gemaakt. Aan de hand van kaarten werd één en ander verduidelijkt. Waarschijnlijk zal er nog het nodige water door de meanderende beken Zuid-Zuidwest (zoals Robert Arends ze noemde) lopen voordat op die locatie gebouwd kan gaan worden. 

De gemeente heeft de stedenbouwkundige visie nodig om een goede onderbouwing richting de provincie te hebben. De gemeente start daar nu al mee, om over vier tot vijf jaar op deze locatie te kunnen beginnen.

De belangstelling voor de informatiebijeenkomst in ‘t Podium was groot.
Wethouder Henk van der Schoor opent de informatiebijeenkomst.