Wethouder Mijntje Pluimers.
Wethouder Mijntje Pluimers. BDU

Cultuuraanbod voor jongeren in Barneveld blijft achter: ‘Duidelijk signaal’

24 april 2024 om 18:00 Activiteiten

BARNEVELD Het culturele aanbod voor jongeren blijft achter in de gemeente Barneveld en het is nodig om wensen in kaart te brengen. Dit komt naar voren uit onderzoek, interviews en inspraakavonden met inwoners en culturele instellingen die eind vorig jaar in de verschillende dorpen plaatsvonden.

Uit een vrijetijdsonderzoek in Barneveld van onderzoeksbureau PON Telos kwam twee jaar geleden een gebrek aan diversiteit in culturele activiteiten voor jongeren al naar voren. Er was meer en een passender aanbod voor jongeren nodig, evenals meer tijd voor cultuureducatie.

EIGEN PLEKKEN

De participatieavonden die de gemeente hield in de dorpen in oktober en november, bevestigen dit beeld. Dit blijkt uit een tussendocument dat de gemeente Barneveld heeft opgesteld, dat als bespreekstuk moet dienen voor een gesprek met de gemeenteraad voor het opstellen van een allesomvattende Barneveldse cultuurvisie voor de komende jaren. Inwoners en instellingen zien dat het aanbod voor ouderen en senioren groot is, maar dat dit voor jongeren achterblijft. Het aanbod zou beter moeten worden afgestemd op de wensen van de jeugd, zo vinden de inwoners. Ook zou het goed zijn als er ‘eigen plekken’ voor jongeren zouden kunnen komen, waar de jeugd zelf culturele activiteiten kan ontplooien.

Wethouder Pluimers kan nog niet zeggen welke rol de gemeente Barneveld eventueel kan spelen in het creëren van die ‘eigen plekken’ of in het culturele aanbod voor jongeren. ,,Dit is wat de deelnemers aan het gesprek ons meegeven. Het is een duidelijk signaal, waartoe we ons moeten verhouden. Daar gaan we het verder over hebben met z’n allen. ”

Dat alle inwoners van de gemeente Barneveld de kans moeten krijgen kennis te maken met en deel te nemen aan cultuur, is een van de rode draden die de gemeente uit de bijeenkomsten heeft gehaald. ,,Men erkent met elkaar het belang van cultuur, om allerlei redenen”, zegt Pluimers. ,,Inwoners vinden het belangrijk om met cultuur in aanraking te komen en dus is het wenselijk dat iedereen daartoe de mogelijkheid krijgt.”

CONTRIBUTIE

Hiervoor is het nodig dat cultuur in Barneveld ‘diverser’ en ‘toegankelijker’ wordt, zo vonden de deelnemers tijdens de participatieavonden. ‘De culturele sector bereikt nog lang niet iedereen in de gemeente’, concludeerden zij. Pluimers licht toe: ,,Men geeft aan dat de betaalbaarheid van cultuur als een drempel wordt ervaren. Dan kan het gaan om het theaterkaartje, maar ook de contributie van een muziekvereniging kan voor mensen met een smalle beurs best moeilijk op te brengen zijn.”

Fondsen en minimaregelingen om dit probleem te ondervangen, zijn niet altijd bekend bij de doelgroep en zouden moeten worden verruimd. Daarnaast pleitten inwoners voor andere maatregelen. Gedacht werd aan de ‘Barneveldse Cultuur Pas’: een cadeaubon die is in te wisselen bij alle culturele instellingen in de gemeente. Een ander idee was de ‘100-stoelen-regeling’ bij lokale cultuuraanbieders. De gemeente zou dan kaarten beschikbaar stellen voor inwoners met een krappe beurs. Andere conclusies van de inwoners zijn dat er voldoende voorzieningen voor amateurkunst in alle dorpen zijn, waarbij ‘laagdrempelige’ activiteiten op fietsafstand zouden moeten zijn. Pluimers: ,,Tijdens een van de participatieavonden zei een inwoner: ‘Voor een bijzonder avondje uit vind ik het geen probleem om een stukje te rijden, maar de bibliotheek en mijn fotografievereniging moeten het liefst op fietsafstand zijn.” 

STEVIG FUNDAMENT

Het document moet dienen als basis voor de allesomvattende cultuurvisie, waarin de verschillende culturele disciplines samenkomen. ,,Cultuur is op vele mogelijke manieren van waarde”, aldus de wethouder. ,,Het inspireert, het ontwikkelt, het doet goed. Maar het draagt bijvoorbeeld ook bij aan een interessant vestigingsklimaat en het betekent iets voor je culturele erfgoed. Hoe ga je daar als gemeente mee om? Met de visie willen we straks een stevig fundament leggen voor cultuur in de gemeente Barneveld. Zodat voor iedereen duidelijk is: wie zijn er allemaal, wie heeft welke rol, hoe doen we het slim? Niet als losse eilandjes of projecten, maar dat we het samen doen zodat we elkaar versterken. We hebben in het stuk een aantal voorlopige ambities opgesteld, de beweging die we in visie willen gaan maken.”

Van de politiek wil Pluimers binnenkort horen, of het college van b. en w. hiermee op de goede weg is. Dat gesprek vindt waarschijnlijk in mei plaats. ,,Er liggen nu verschillende onderzoeken, er zijn interviews gedaan met betrokkenen en gesprekken gevoerd met inwoners. We denken hiermee een aardig beeld te hebben van het culturele leven in de gemeente Barneveld, ik zeg het even heel voorzichtig. We hopen dat de raad dit beeld herkent en we verdere input krijgen voor een mooie, matchende cultuurvisie.”