Den Haag

19 april 2024 om 08:25

Ontwerp voor slavernijmonument vlakbij Binnenhof

(ANP) Kunstenaar Buhlebezwe Siwani uit Zuid-Afrika mag een monument over de slavenhandel maken. Dat moet op het Lange Voorhout in het centrum van Den Haag worden geplaatst, niet ver van het Binnenhof. Volgens de gemeente moet het monument "een plek worden waar mensen naartoe willen gaan en zich getroost voelen door erkenning van het slavernijverleden".

Het beeld van Siwani heet Remember Our United Beginning, herdenk ons verenigde begin. Haar ontwerp kreeg de voorkeur boven de plannen van twee andere kunstenaars. De gemeente had de drie schetsen voorgelegd aan bijna zeventig nazaten van mensen die tot slaaf waren gemaakt.

had in 2022 excuses aangeboden voor de rol van de stad in kolonialisme en slavernij. De hofstad zat in de tijd van de slavenhandel en de verovering van de koloniën niet in het bestuur van de Vereenigde Oostindische Compagnie of de West-Indische Compagnie. Maar omdat de Staten-Generaal, de stadhouders en later het staatshoofd in Den Haag zetelden, kwamen veel besluiten uit Den Haag.


Eindhoven

Veroordeelde hondenfokker
weer opgepakt

(ANP) De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een veroordeelde hondenfokker aangehouden. De man zou na een verbod op het houden van huis- en hobbydieren in Heerlen en in België weer honden houden onder slechte omstandigheden. Toen de man afgelopen weekend in Nederland was, is hij opgepakt in de buurt van Eindhoven. Dat maakte het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie donderdag bekend.

De man uit Deurne kreeg vorig jaar oktober een celstraf van anderhalf jaar, waarvan negen maanden voorwaardelijk voor het fokken en houden van honden onder slechte omstandigheden. Ook mocht hij tien jaar geen huis- en hobbydieren meer houden. De fokker is hier in hoger beroep tegen gegaan.


Vlaardingen

Jaar cel voor aanslag bij huis loodgieter

(ANP) De rechtbank Rotterdam heeft donderdag een 24-jarige man een celstraf van twaalf maanden waarvan drie voorwaardelijk opgelegd, voor het plannen van een vuurwerkaanslag bij het huis van een loodgieter uit Vlaardingen. De woning, en ook het bedrijfspand en de pick-up van de loodgieter, zijn sinds april 2023 meer dan tien keer het doelwit geweest van explosies.

Verdachte Radley C. vertelde begin deze maand aan de rechter dat hij iemand naar Vlaardingen moest brengen, hij wist niets van een mogelijke aanslag of een bom in de auto. Ook wist hij naar eigen zeggen niets over de vele aanslagen bij de loodgieter. De rechter meent echter dat C. wel degelijk wist dat er iets speelde.

Er was vijftien maanden cel waarvan zes maanden voorwaardelijk geëist tegen C.